Like!

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Saturday, August 24, 2013
0 comments

Graffiti: Arta sau vandalism?

12:12 AM
Conform Wikipedia, "Graffiti este un termen general referitor la inscriptii caligrafiate sau imagini pictate sau gravate pe pereti sau alte suprafete publice sau private, care nu sunt destinate acestui scop.". Ce-i drept, multi oameni privesc graffiti ca pe ceva lipsit de sens sau ceva ce incurajeaza vandalismul. Graffiti (modern) a aparut in perioada Celui De-al Doilea Razboi Mondial, atunci folosit ca o "tehnica de lupta". Pe la sfarsitul secolului XX (mai exact dupa revolutie), Graffiti a luat amploare in Romania, fiind folosit pentru a transmite diverse mesaje cu caracter social. Odata cu urbanizarea, Graffiti a devenit un stil de viata pentru unii, artistii scriind "tagurile" (pseudonimenele) din placere sau pentru a castiga reputatie. Le intalnim aproape peste tot, mai ales pe mijloacele de transport comun. In ultimul timp, desenele date pe metrourile din Bucuresti pot fi o atractie turistica.

"Când în cultura underground din Occident se vorbeşte deja de mişcarea post-graffiti, cu noi mijloace de expresie şi noi stiluri, Nicholas Ganz (pseudonimul de artist, Keinom) a încercat să prindă începuturile. De la Taki 183, Julio 204, Zephyr, Blade sau Cornbread care-şi mâzgăleau numele în staţiile de metrou din New York, în anii ’70, trecând pe la Banksy, Dalek, Os Gemeos, Corail, Daim sau Above - câteva dintre cele mai cunoscute pseudonime de grafferi - autorul desenează cel mai complex tablou al artei urbane contemporane. Lucrările sunt ordonate pe continente şi în ordinea alfabetică a artiştilor, „pentru că naţionalitatea, rasa şi sexul nu joacă niciun rol pe scena graffiti-ului“."


Din cate am observat, graffiti-ul poate fi privit din mai multe unghiuri, dar asta depinde foarte mult de varsta si caracterul oamenilor. Din punctul meu de vedere, Graffiti inseamna expresivitate, imaginatie si pur curaj. Daca ar fi dupa mine, mi-as picta toti peretii cu graffiti :D . Personal, consider ca este o arta exprimata altfel. De asemenea, nici eu nu sunt de acord cu mazgaliturile cu numele tau sau trupa preferata. Sa zicem ca poate fi si arta, si vandalism, dar asta depinde in mana cui sunt sprayurile.

Surse:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/arta-vandalilor-819547.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/Graffiti

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
Top